Min gamla GoPro HD 1 har väl inte gjort sitt men den har hängt med i 6 år nu och alla nödlösningar som jag har använt för att få det att fungera på det smartaste sättet. Den kräver lixom sitt engagemang och ibland bara bråkar det. Så nu kommer den att agera som hjälmkamera eller filma bakåt.

Slog till på en Garmin Virb X när jag var på Mediamarkt och kikade på lite alternativ som Sony AS200V för jag ville egentligen använda mina befintliga kontakter och kablar. När då Bluetooth ingick för en hundring mer var det ett ganska enkelt val att satsa på Virb X. Nu behöver jag inte 4K eller 60 fps, nöjer mig med det enkla filmandet i 1080p. Finns ju dyrare varianter i serien som Virb Xe och Ultra, fördelen med ultra var att det gick att livesända…

Gps funktion och att använda App till telefonen och programvara till datorn, gör att jag får hastighetsmätare och andra funktioner i filmklippet. Nu har iofs Dashware.net släppt sin programvara fritt och de blir att börja laborera med den nån gång. Gps filerna sparas separat så att de är enklare att använda

Går ju att dela filmen ändå med viss fördröjning via telefonen som redigerar klippet och delar det på sociala medier.
Så jag har testat lite med att prata över bluetooth med min Scala G9x och delat i väg det för att se hur det fungerar.
Det behövdes beställa en extra kabel för att få in en mic-ingång externt och kunna ladda batteriet medan jag kör på hojen. Kabeln som följer med fungerar ju oxå men då blir det bara laddning och ingen externt ljud utan vindbrus som lätt fångas upp av kameran i det läge den sitter. Kabeln kan ju dessutom alltid sitta fast så har jag en vid datorn och en på styret.

Hade lite problem att få till ljudet till en början med kameran. Det visade sig att det får kopplas in en bättre skärmad USB-kabel för att ge kameran strömförsörjning. Innan jag kom på att det var USB kabeln som jäklades och inte mikrofonkabeln var problemet lätt löst. Gamla Miniformatet på kabeln så ska leta upp någon kortare variant så att det inte hänger så mycket sladd.

Fästen var enkelt, samma standard som GoPro så det är bara att använda det befintliga som jag redan har så krävs inte att köpa till massa tillbehör. Det var bara kabeln, iofs rätt dyr med sina 395 kr. Mediamarkt hade ju inte denna på lager och visste väl inte heller riktigt vilken kabel som var nödvändig, så handlade på outnorth.se efter lite efterforskning på vad som behövdes.

Kameran var inte heller listad på mediamarkts hemsida, så det var svårt att veta att den fanns. 2590 kr tycker jag ändå är ett rätt rimligt pris med tanke på funktionerna och kvalitén på både film och utförande. Är inte många knappar som jag behöver trycka på för att få igång den och det startar direkt. Telefonen behöver inte heller vara igång men enklare att greja med inställningarna. Nu testade jag lite men kom fram till att köra med zoom läget inte gav så mycket, utan det blir den normala inställningen och min vindskärm får vara med på bild.

Har ju redan lagt upp lite klipp men nu gjorde jag en lite längre film med alla tester och funktioner och pratar ju oxå.
Jag är kanonnöjd med kameran och det blev roligt igen att vara ute och filma, ska det bara bli lite längre resor än runt hörnet här hemma.

av Skye

Follow this blog

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: