Diskuterat i det senaste på det norska varadero forumet om dimljus, varsel-ljus eller extraljus vilken benämning man nu föredrar att använda.

Trafikverket tillåter motorcykel att ha extraljusen tända tillsammans med halvljuset sedan 1998 och går där emot bilars krav att det inte är tillåtet. Hittade utdrag hos SMC som förklarar det hela och gör att jag nu kommer att hitta ett alternativ till att installera själv.

”71 § Vid färd på väg med bil, motorredskap klass I, tung terrängvagn, motorcykel eller moped klass I får i stället för halvljus användas annat ljus som är tillräckligt för att uppmärksamma andra trafikanter på fordonet. Detta gäller dock inte vid färd under mörker, i gryning eller skymning eller när väderleksförhållandena eller andra omständigheter föranleder att halvljuset behöver vara tänt.

I dimma och vid kraftig nederbörd får dimljus användas i stället för halvljus.
Sådant ljus som avses i första stycket, dimljus eller halvljus får inte användas samtidigt. Förbudet gäller inte vid färd med motorcykel under dagsljus.”

De förekommer ju i olika prisklasser från 299:- till 3000:- men de flesta har samma lampa i. En H3 lampa på 55W. De dyrare har ledlampa istället och bygger på en bra reflektor som gör att ljuset får skärpa och effekt. Nu är jag mest ute efter att synas och inte så mycket hur ljusbilden blir för mig när jag kör.

Julas 299 kronors alternativ är billigt men fästanordning vet jag inte hur de hade tänkt. Så går jag på detta alternativ får jag ändå köpa separata fästen till och då går ju priset upp en smula. Nästa är Biltemas variant för 429:- och då tillkommer fäste för att sätta på kraschbågen. Hur bra det sitter vet jag ju inte förrän jag har grejorna i handen men tvivlar och får nog i så fall bygga en egen lösning.

SW-motech säljer bra klammor för €25. Dessa får jag tag i hos Louis. Där kan jag oxå få tag i passande lampor för €159 men billigare alternativ är nog minst lika bra. Sedan springer priserna iväg uppåt på alla möjliga varianter.

Så jag tror jag kör på Julas dimljusalternativ, tar SW-motech’s hållare och införskaffar ledlampor i H3 format på biltema för 110 kr och testar hur det kan vara på. Jag får uppdatera här när jag är klar och har monterat.

Samtidigt är nu mina fotpinnar på väg över atlanten och väntar med spänning på att de ska anlända så jag får lacka om dem och montera. Sedan får vi se vilken plats jag har över till dimljusen på kraschbågen.

Lägg gärna en kommentar om du har frågo eller funderingar, gillar att hjälpa till.

By Skye

Follow this blog

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: