Som förälder tvingas man ju ha med Försäkringskassan att göra. Ogillar att ha kontakt med denna myndighet då de ofta försvårar tillvaron än gör nytta. Idag när jag ringde för att reda ut vad som blivit fel och pratade med någon handläggare med västerbottendialekt och talade om att det är svårt att få en överblick, la hon bara telefonen i mitt öra när jag kritiserade informationen om dubbeldagar. Vi kan ju inte använda dom eftersom information om detta inte kommit fram förrän nu.

Ringde då upp till växeln och bad att få prata med en chef och ifrågasatte detta beteende. Chefen skulle reda ut detta och även be en specialist handläggare på föräldrapenning ringa mig. Specialisten ringde upp och jag förklarade problemet och det gäller nog inte bara oss utan alla i detta land.

X och jag har försökt att planera in så att dagarna med full ersättning räcker ända fram tills dagis börjar för sonen Filip. Vi har använt oss av det verktyg på försäkringskassan där vi kan se hur många dagar det finns kvar och hur vi kan använda dom. Nu är det ju allmänt rörigt att se överhuvudtaget vilka dagar som tillhör vem och vilka som är med full ersättning och lägstanivådagar. Så av 217 dagar att använda så visade sig att endast 77 fulla ersättningsdagar återstod och detta var vi tvungna att ringa för att få besked om. Att X ringde var en slump då Fk.se betalat ut för lite för januari månad och vi fick då reda på att dagarna bara skulle räcka fram till Maj och inte Augusti som vi tänkt.

Hur kan det diffa på 3 månader? Frågade jag specialisten Danny och han tyckte det lät konstigt. Jag förklarade att mina 60 dagar som jag inte får överlåta eller inte kan använda nog är medräknade på X  konto. Det ska inte gå sa han men kollade med att gå in via en spegelkopia av min frus konto i datorn. Mycket riktigt. Mina dagar var med att utnyttja men när det kommer till kritan så kommer ingen ersättning för dessa dagar utbetalas. De är ju mina och kan inte överlåtas.

Så här har vi planerat ett år i förväg och så blir vi helt blåsta på konfekten. Kommer inte att ha mycket över i sommar när alla räkningar ska betalas och semesterresa blir det inte tal om. Det drabbar ju inte F-kassan men oss som familj. Vi har normala kostnader för en familj och inget som sticker ut men likväl behövs pengarna. Det går att skriva en skadeståndsansökan men antagligen svår att få igenom.

Tur är väl att det uppdagades nu och inte i slutet av Maj. Försäkringskassans blunders kan få vilken sansad ekonomi som helst att gå i kras och de tar heller inget ansvar för det. Byråkrati heter det.

Utfärdar en varning till alla andra familjer som har samma planering. Det kommer ta slut 3 månader tidigare än planerat.

Sedan en känga till vår kära riksdag. Hur de har tänkt att vi som familj skall överleva på en halv nettoinkomst som det blir om jag plockar ut mina 60 dagar ersättningsdagar så fint kallat ”pappadagar”? Här vill våra folkvalda att papporna ska vara hemma med sina barn. Jag har inte råd att vara hemma med mitt barn och därför kan jag inte plocka ut mina dagar heller. Det är effekten. 60 dagar som staten slipper betala ut överhuvudtaget. Låter bra men klingar falskt. De har alltså sänkt ersättningen från 360 dagar till 300 i praktiken för en familj.

Det är inkomsttaket som är den stora boven. Märkligt att det är kommunal som vill höja detta. Om var tredje inom deras område inte ens kommer upp till 80 procent av sin inkomst, hur ser det då inte ut i resten av Sverige och i andra fackförbund?

By Skye

Follow this blog

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: